Ice Cream Magnum Haram Atau Tidak??Assalamualaikum w.b.t
Untuk makluman pihak anda, aiskrim magnum telah pun mendapat pengiktirafan sijil halal dari MUI iaitu majlis Agama Islam Indonesia. Mana-mana badan dari luar negara yang telah mendapat pengesahan halal, maka sijil logo halal dari malaysia sudah tidak diperlukan lagi. Jakim mengiktiraf sebanyak 34 badan Islam yang diiktiraf oleh Jakim di luar Negara. Untuk maklumat lanjut anda boleh mendapatkan senarai nama badan-badan Islam yang diiktiraf oleh Jakim di luar Negara melalui laman web JAKIM, e-Halal http://www.halal.gov.my/index.php, anda boleh terus klik pada menu pengguna dan cari senarai nama badan Badan Islam yang diiktiraf.
Kod yang bermula dengan huruf E adalah khusus kepada tumbuh-tumbuhan. Wallahua'lam...


credit 100% : http://www.islamgrid.gov.my/
TERIMA KASIH DAUN KELADI,KALAU SUKA LIKE SEKALI :D

5 comments:

 1. Aiskrim magnum ada logo halal dari indonesia tapi ada kod E471... Macam mana tu

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kod E471 bukan kod HARAM. Kod E471 hanya kod status MERAGUKAN sahaja. Benda-benda yang Meragukan ini terjadi disebabkan 2 perkara:

   1. Bahan tersebut datang dari sumber binatang yang kita tidak tahu samada binatang itu Halal dimakan dan disembelih mengikut cara Islam atau tidak.

   2. Ataupun, bahan tersebut Meragukan disebabkan percanggahan ulama-ulama mazhab. Ini akan mengakibatkan hukum syubhat terjadi.

   Kesimpulannya, kod E471 bukan kod HARAM 100%. Kalau tidak yakin dengan cop Halal dari negara Islam yang lain, lebih baik saudara elakkan sahaja. Wallahu'alam.

   -http://thehappinesslight.blogspot.com/


   Delete
  2. betul-betul mane tahu dia tak nak kite makan ais kream magnum sebab mahal atau selain nya

   Delete
 2. Kod yang bermula dengan E adalah dr sumber tumbuh-tumbuhan.

  ReplyDelete
 3. Kod yang bermula dengan E adalah dr sumber tumbuh-tumbuhan.

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...